Roxanne

Kunnen doen wat je leuk vindt

Roxanne Bleijenberg werkt sinds 2016 bij de gemeente Tilburg als bestemmingsplan jurist. Ze kende destijds de stad niet goed, maar de vacature sprak haar aan. Daar heeft ze tot op de dag van vandaag geen minuut spijt van. Sterker nog, ze doet graag haar verhaal om jonge mensen te inspireren om ook die stap te zetten. ‘Werkplezier staat hier hoog in het vaandel’.

“Tilburg is best een grote stad waar veel gebeurt. Toen ik hier startte, wist ik natuurlijk nog niet precies wat ik kon verwachten. Maar wat is dat goed uitgepakt”, vertelt Roxanne enthousiast. “Zelf kom ik uit Rotterdam en kwam voor de liefde naar Brabant. Inmiddels woon ik in Tilburg en dat bevalt echt zo goed. Wonen en werken in Tilburg versterkt elkaar enorm. Als ik visite krijg, vertel ik vaak wat er hier allemaal te gebeuren staat. En dat is heel wat”, lacht ze. “Ja, dan ben ik echt trots op mijn werk en op deze stad.”

Alles in de ruimte

Als bestemmingsplanjurist doorloopt Roxanne juridische procedures om uiteenlopende ruimtelijke initiatieven mogelijk te maken. “Het gaat vaak om woningbouwplannen, van één woning tot een complete nieuwe woonwijk. Maar ook wel eens om nieuwe bedrijven, commerciële functies en initiatieven in het buitengebied. En ik heb aan het Spoorpark gewerkt, nog zo’n mooi project. De locatie van de Stadscamping was in eerste instantie helemaal achterin bedacht, vlakbij het spoor en Ringbaan-West. Geen ideale plek voor campinggasten. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan en nu vind je de camping juist aan de andere kant, vlakbij de huizen. Toch kun je niet zomaar schuiven met plannen. Je hebt rekening te houden met allerlei factoren, zoals veiligheid, geluidsoverlast en allerlei gemeentelijke beleidsdoelen, bijvoorbeeld op het gebied van natuur. Juridische procedures zijn noodzakelijk om ruimtelijke plannen goed te onderbouwen en alle belangen af te wegen, voordat je ze kunt uitvoeren.”

Uitstapje

“Wat ik zo mooi vind, is dat we nieuwe plannen altijd samen verdelen in het team. Je kunt dan zelf aangeven wat je leuk vindt om te doen. Werkplezier staat hier echt hoog in het vaandel.” Toch besluit ze op een gegeven moment om Tilburg te verlaten en aan de slag te gaan bij een kleinere regiogemeente. Roxanne: “Ik had al spijt van mijn beslissing, voordat ik vertrokken was”, lacht ze. “We hadden met collega’s een gezellige borrel, en ik kon alleen maar denken ‘waarom ga ik hier weg?’ Maar ik leer graag nieuwe dingen bij. En bij een kleine gemeente mag je veel meer taken doen, dus dat leek me een mooie, nieuwe uitdaging.” Dat pakte anders uit dan verwacht. “Ik was ineens aanspreekpunt voor veel bredere onderwerpen waar ik niet in gespecialiseerd was. Als ik advies nodig had, moest ik vaak zelf op onderzoek uit of eventueel extern aankloppen bij een commercieel bureau. Voor mij als perfectionist voelde dit niet goed. Uiteindelijk heb ik het geluk gehad dat er na een jaar weer een functie vrij kwam en ik opnieuw ben aangenomen.” Spijt van de overstap heeft ze niet. “Ik ben juist gaan inzien hoe waardevol het is om met zo veel collega’s samen aan een plan te werken en allemaal een klein stukje van de puzzel te leggen.”

Werk wat ertoe doet

Je bouwt hier samen met allerlei collega’s en vakspecialisten aan de stad. We hebben een superleuk team, collega’s zijn altijd bereid om elkaar te helpen en we drinken samen regelmatig een borrel. Die open houding spreekt me ontzettend aan. Net als het brede maatschappelijke belang waarmee we bezig zijn. Ik zou niet kunnen werken voor iemand die puur zijn zakken wil vullen. Ons werk doet er echt toe. En geen project is hetzelfde. De wereld verandert continu. Dan is het juist mooi dat Tilburg open staat voor vernieuwing en creativiteit. Aan Tilburg mag je sleutelen”, lacht ze. “Ik vind wel dat we soms iets stelliger de grenzen mogen aangeven. We benaderen initiatieven altijd positief en we proberen mee te denken hoe ze zo zijn aan te passen dat ze aan alle regels en beleidskaders voldoen, maar in sommige gevallen moeten we ook gemotiveerd ‘nee’ kunnen zeggen.” Een belangrijk thema dat je steeds meer terugziet in ons werk is gezondheid. Met de nieuwe Omgevingswet heb je het straks niet meer alleen over de traditionele milieu aspecten zoals luchtkwaliteit en geluidsoverlast, maar ook over bijvoorbeeld natuur en klimaatadaptatie die bijdragen aan de gezondheid van inwoners van Tilburg. En daar zijn ook juridische regels voor te maken, afhankelijk van de keuzes die het gemeentebestuur maakt. Mooi om vervolgens die projecten letterlijk te zien ontstaan. Je doet het allemaal voor de stad. En dan woon je er nog ook. Ik ben bijvoorbeeld heel benieuwd hoe het Fabriekskwartier en de Spinaker gaan worden. Daar zijn collega’s nu mee bezig.”

Juiste plek

“Bij de gemeente Tilburg krijg je best veel ruimte om te bepalen hoe je jouw rol en functie invult. Net als de ruimte om jezelf te ontwikkelen en te verbeteren. Zaken die je moeilijk vindt, daar werk je aan. Hulp is er altijd en je volgt soms ook trainingen. Ik merk echt dat hier oog is voor jou en je kwaliteiten. Zelf ben ik altijd aan het kijken waar ik verder kan groeien als mens en als adviseur en ik doe mijn best om steeds de beste versie van mezelf te zijn. Dat ik die mogelijkheden krijg in zo’n leuke organisatie én woonplaats, daar ben ik heel dankbaar voor. Nog steeds leer ik dagelijks nieuwe dingen en kan ik competenties verder ontwikkelen. Je leert met veel verschillende mensen omgaan, binnen en buiten de gemeente. Lastige gesprekken voeren, daar kan ik nog in groeien. Ja, ik zit hier voorlopig zeker wel op mijn plek.”

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Meld je aan voor een job alert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!