Gemeente Tilburg

'Je leert van stagiaires'

Door Gemeente Tilburg, 28-07-2021

De gemeente is altijd op zoek naar stagiaires. Ze zorgen voor een frisse blik op de organisatie en komen vaak met nieuwe ideeën. Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, want bij de gemeente kan een stagiaire werkervaring op doen en zijn talenten verder ontwikkelen. We spraken met twee stagiaires, een begeleider en de coördinator Leerbedrijf bij het Sportbedrijf. Een afdeling waar dit jaar 125 studenten stageliepen.

Een van hen is Sharité Allee (24). Deze studente Social Work op Avans Hogescholen liep 3,5 maand stage bij het Sportbedrijf. Haar stage-opdracht was: maak een voorstel hoe sportfaciliteiten toegankelijk gemaakt kunnen worden voor kinderen met een auditieve beperking (kinderen die slechthorend of doof zijn, red). Sharité rondde haar stage met succes af. “Corona maakte het lastig om de kinderen zelf te spreken. Maar met hulp van mijn begeleider Judith van Berkel heb ik toch een goed advies kunnen schrijven. De begeleiding van Judith was heel fijn. Zij gaf me tips wie ik het beste kon benaderen en ze heeft ook steeds geholpen bij de tussenstappen voor het opstellen van het advies” Sharité voelde zich meteen welkom bij het Sportbedrijf. “Op de eerste dag kreeg ik een rondleiding en ik had meteen een mailadres dat ik kon gebruiken. Ook kreeg ik thuis brieven van de gemeente over gemeente-brede ontwikkelingen. Dat maakt dat je je meteen onderdeel voelt van het team. Door corona ben ik niet heel veel live op het Sportpunt geweest, maar ik voelde me wel meteen onderdeel van de club. De collega’s hebben me super geholpen.” 

Leuk om iemand onder hun hoede te hebben

Dat collega’s van het Sportbedrijf het leuk vinden om stagiaires te begeleiden is iets dat coördinator Rita van Hoek beaamt. “Het gebeurt bijna nooit dat een collega aangeeft geen tijd te hebben voor de begeleiding van een stagiaire. Mensen bij sport vinden het leuk om iemand onder hun hoede te hebben. Vaak omdat ze zelf hier ook stage hebben gelopen en weten hoe belangrijk dat is voor je ontwikkeling is. Maar ook omdat ze leren van een stagiaire. Door met een stagiaire te werken, blijven de sportmensen aangehaakt bij het onderwijs. Zo horen ze wat er speelt op die opleidingen en hoe studenten worden klaargemaakt voor het werkveld. Voor ons als gemeente is het ook heel belangrijk om die relaties met dat onderwijs te onderhouden. We werken als leerbedrijf sinds 2009 samen met o.a.  het ROC Sport en Bewegen en met de Fontys Sporthogeschool. Die contacten zijn heel waardevol.”

Cas Franken (25) liep afgelopen jaar 2,5 dag per week jaar stage bij de afdeling Informatievoorziening, bij het team Data Analyse en Onderzoek (DAO). De student sociologie aan Tilburg University had geen specifieke stageopdracht maar is met verschillende onderwerpen bezig geweest. “Dat maakte de stage afwisselend.” Cas hield zich o.a. bezig met het maken van enquêtes voor projecten in de openbare ruimte en voor de Cityring en het Stadsforum. Ook was hij betrokken bij een enquête voor inwoners die afhankelijk zijn van de steun uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). “Ik vond het bijzonder en waardevol om de reacties op die vragenlijst over de WMO te lezen. Dan zie je echt wat die wet voor inwoners betekent en waar verbetering mogelijk is. Inwoners helpen, dat is het werk dat ik later het liefste zou doen. Toen ik de resultaten van die vragenlijst aan het analyseren was, voelde het ook echt dat ik daar mee bezig was.”

Grote organisatie

Cas is een geboren en getogen Tilburger. “Toen ik de gemeente op de lijst van mogelijke stageplekken zag staan, leek me dat dan ook meteen een interessante plek. De gemeente is een grote organisatie. Door corona was het daarom soms lastig om iedereen van de afdeling te zien en te leren kennen. Maar op de momenten dat er in coronatijd geen lockdown was, sprak ik elke week met mijn begeleider Margot Hutten af om samen een dag per week op kantoor te werken. Ik had echt het gevoel erbij te horen. De gemeente stelde zich flexibel op. Ik heb bijvoorbeeld ook tentamens op kantoor mogen maken. Superfijn om de drukte van het studentenhuis dan even te kunnen ontvluchten en gebruik te kunnen maken van de wifi van de gemeente.” Cas lacht. “Die is betrouwbaarder dan bij ons in het studentenhuis.”

Frisse kijk op onderwerpen

Informatievoorziening werkt met regelmaat met stagiaires vertelt Margot Hutten. “Wij vinden het als afdeling fijn om met stagiaires te werken. Het zijn jonge mensen met een frisse kijk op onderwerpen. Ik denk ook dat het als organisatie heel goed is om jonge mensen op deze manier binnen te blijven halen. Ze komen vaak met andere invalshoeken. We hadden vorig jaar bijvoorbeeld een stagiaire die heel veel wist van social media. Dat is dan superfijn omdat we zo andere kanalen voor de verspreiding van onze vragenlijst aanboren. Het voordeel van stagiaires is natuurlijk ook dat we extra handjes hebben die kunnen helpen bij ons werk. Stagiaires leren bij ons hoe het is om te werken in een grote organisatie en ze doen praktijkervaring op. Het mes snijdt dus aan twee kanten: zowel de organisatie als de stagiaire heeft baat bij de stage.” 

Nieuw stagebeleid

Lotte de Weert is beleidsmedewerker P&O. Vanuit deze rol heeft zij meegewerkt aan het nieuwe stagebeleid van de gemeente, dat sinds deze maand afgerond is. Lotte: “In Tilburg vinden we stagiaires een waardevolle toevoeging voor de organisatie. Wij leren van studenten die met vernieuwende kennis en oplossingen komen, terwijl zij bij ons praktijkervaring opdoen. Daarom vinden we het belangrijk om te investeren in deze talenten, zoals Sharité en Cas. Met de implementatie van het nieuwe stagebeleid willen we meer aandacht besteden aan onder andere de instroom van stagiaires. Zo komt er een nieuwe stagepagina op www.werkenvoortilburg.nl waar stagiaires kunnen solliciteren en stagevacatures kunnen vinden."