Adriaan

Een dag uit het leven van een projectleider stedelijke ontwikkeling

Adriaan is projectleider stedelijke ontwikkeling bij de gemeente Tilburg. Dat is een hele mond vol, maar wat doet hij nou écht? Adriaan neemt je mee in een van zijn werkdagen. En laat zien hoe zijn werk bijdraagt aan een nog mooier Tilburg.

Adriaan leunend tegen een vrachtwagen

8.20 uur: Ik kom aan op het gerenoveerde station Tilburg en loop naar het Burgemeester Stekelenburgplein. Enkele meters voor me loopt collega Patrick. Hij is op weg naar een bijeenkomst in de veelgeprezen LocHal, die sinds 2019 geopend is. Omhoogkijkend zie ik hoe de letters ‘Plan-t’, zwevend in de lucht, naar hun plaats op het nieuwe gebouw worden gehesen. Tegenover Plan-t en de LocHal wordt hard gewerkt aan de nieuwe fietsenstalling van het station, waarbij ook al een deel van het toekomstige vierde perron wordt aangelegd. Verderop staat het skelet van Mindlabs, strak met plastic ingesealed en klaar voor een nieuwe functie op het gebied van innovatie en technologie. Samen met een collega heb ik een afspraak bij Smederij Spoorzone over hun toekomstige rol en de plannen voor de bestaande gebouwen aan de binnentuin. Op de terugweg hoor ik van mijn collega dat de naam Plan-t ook een verwijzing is naar een serie tweedelige treinstellen uit de jaren 60. Dit materieel werd in de LocHal Tilburg op de voormalige NS-werkplaats onderhouden. Op weg naar het stadskantoor komen we bij het hypermoderne busstation een groep basisschoolleerlingen tegen. Ze lijken onderweg naar het Natuurmuseum of misschien gaan ze naar het Ontdekstation in de Spoorzone. Al wandelend app ik de bestuursondersteuner over de nota van de buitenruimte bij Sporthal de Roomleij. Het is belangrijk dat het college daar dinsdag een besluit over kan nemen.

Collega's van Joost nemen een deel van zijn werk over. "Toch is de combinatie van twee banen best een uitdaging. Je wilt ze allebei goed doen. En je zit in de waan van de dag. Het werk loopt dus soms een beetje door elkaar. Aan de andere kant is het goed om feeling te houden met beide banen. Je weet namelijk nooit zeker of de baan is wat je hoopt." Dat dit inderdaad anders uit kan pakken, blijkt uit de ervaring van een collega van Joost. "Wij zijn samen gestart. Al vrij snel merkte mijn collega dat de baan niet was wat hij ervan had verwacht. Hij is eerder gestopt en kon terug in zijn eigen functie."

10.00 uur: Overleg met de projectgroep over de toekomst van het Paleis. We nemen de presentatie voor de stuurgroep door. Er borrelen mooie ideeën op om het Paleis meer voor Tilburgers te benutten. Daarna op weg naar broodjeszaak en cateringbedrijf Smeer ’m in de Spoorzone. Daar aangekomen zien we dat de medewerkers van campagnemakers Toffey, een andere huurder in het gebouw, aan het verhuizen zijn naar een nieuwe locatie. Met de enthousiaste Smeer ’m dames praten we over hun ambities voor hun bedrijf en hoe deze passen in de plannen. Dan gaan we weer terug naar het stadskantoor voor een overleg met de bouwmanager en de ambtelijk opdrachtgever, over het nieuwe stadhuis.

14.45 uur: Iets te laat voor het overleg met een aantal externe partijen over de fietsenstallingen bij het station. Het was een kort en efficiënt overleg.

15.15 uur: Terug op weg naar het stadskantoor. Nog even een kort gesprek over het stadhuis en dan snel wat documenten uitdraaien voor het overleg van 16.00 uur.

16.00 uur: Ik heb een gesprek met een collega van afdeling Vastgoed en een van de initiatiefnemers van Sarban-de -Toekomst. Sarban is de nieuwe huurder van het bekende Extase-pand aan de Heuvelring/Veemarktkwartier. Naast het hebben van een aantal restaurants, hebben ze ook als missie om jonge asielzoekers in Nederland te ondersteunen, werkervaring op te laten doen en te begeleiden in de stap naar zelfstandig ondernemerschap. Een mooi en inspirerend gesprek. We bespreken de bouwplannen in het Veemarktkwartier en maken afspraken over het terras naast het pand.

Nog even de laatste mailtjes bekijken en dan afsluiten en de trein halen. Eenmaal aangekomen op het station, zie ik dat de leegstaande ruimte naast perron 1 inmiddels is ingericht als werkplek voor Toffey. Een mooie volgende stap van deze starter in de Spoorzone.

Thuis aangekomen vraagt mijn vrouw hoe mijn dag was. Nou zo!