Wesley

Iedereen doet mee

Als gemeente willen we dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen in de samenleving. De Participatiewet helpt daarbij. Het doel van deze wet is dat mensen met een ziekte, handicap en/of bijstandsuitkering sneller en makkelijker aan het werk gaan en dus meedoen ofwel participeren. Bij andere werkgevers in de gemeente, maar ook in onze eigen organisatie, waarbij ons uitgangspunt is dat iedereen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt.

Wesley en Guus bij een vrachtvagen

Op de foto Guus (rechts) en Wesley links, naast 'zijn' wagen.

Bij het Brabants Afval Team (BAT) werken vaker mensen die vallen onder de Participatiewet, zegt Guus Waltmans, assistent teammanager. “Maar die vinden niet altijd een vaste baan bij ons. Het is echt verantwoordelijk, zelfstandig werk wat onze medewerkers doen.” Er zijn ook succesverhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van Wesley.

Enkele jaren geleden startte Wesley in het team van Guus, via 18K. “Ik had hier al eerder gewerkt, als belader op de vuilniswagen. Ik had het erg naar mijn zin bij het BAT, dus ik was blij dat ik hier weer terecht kon.” Dit keer werd Wesley ingezet op de bijplaatsingen. Dat zijn de plekken in de stad waar afval wordt gedumpt bij containerparkjes. “Dat is gewoon uit gemakzucht,” legt Wesley uit, “mensen maken hun afval niet klein en dan past het niet in de containers. Wij rijden elke dag een route waarbij we ook langs de bekende hotspots komen, waar dus vaker afval ligt. En als er meldingen zijn rijden we daar ook langs.”

Vanwege zijn indicatie werkte hij 3 jaar via 18K. Uit een zogenoemde ‘loonwaardemeting’ bleek dat er binnen zijn eigen werkzaamheden maar weinig verschil was tussen zijn functioneren en dat van andere werknemers. Guus wist dat al: “Het enige dat voor Wesley wel fijn is, is als hij zich met 1 ding bezig kan houden. En juist daarom is hij het boegbeeld geworden van zijn werk, de bijplaatsingen dus. Als Wesley meereed, wist je dat het goed gebeurde. En dat is nog steeds zo.”

Ondertussen rijdt Wesley zelf, want hij kon bij het BAT zijn C-rijbewijs halen. Ook is hij sinds ongeveer een jaar in vaste dienst. Toen de routes veranderden, was dat voor hem wel even pittig, vertelt hij: “Ik moet in zo’n situatie echt wennen aan alle nieuwe dingen, een nieuw ritme zien te krijgen zeg maar. Maar ondertussen zit ik er weer lekker in. Ik ga altijd met zin naar mijn werk, het is vooral fijn om buiten te werken en we hebben ook nog eens een leuk team.”