Nicole en Stijn

Op koers

Doen wat je leuk vindt en je talenten inzetten waar dat nodig is. Nicole en Stijn weten er alles van. Een aantal maanden geleden begonnen zij binnen de gemeente aan een nieuwe uitdaging. Nicole als coördinator corona. En Stijn als teammanager bij de afdeling Communicatie, op de plek van Nicole die vrijkwam. Corona heeft veel teweeg gebracht. “Dat kun je wel zeggen”, vertelt Nicole. “Vanaf het begin heb ik meegedraaid in het Hoofden Taak Organisatie (HTO). Naast mijn functie als teammanager. Heel intensief en 5 dagen per week. Maar wat gaf dat een energie. Snel schakelen, samenwerken met verschillende afdelingen en in korte tijd van alles regelen rondom corona. Zoals een opvanglocatie opzetten binnen 24 uur, compleet met allerlei voorzieningen. Ik ben echt trots op deze organisatie. Dit doen we toch maar mooi met z’n allen.”

Afgelopen zomer werd snel duidelijk dat corona nog lang geen gelopen race is. Er moest een structuur komen om Tilburg door de coronacrisis te krijgen. Zoveel verschillende functies en afdelingen bij elkaar, dat vraagt om een verbinder. Nicole: “En zo ontstond de functie van coördinator corona.”

Afwegen

Nicole: “Hoe langer ik bezig was in het HTO, hoe leuker ik het ging vinden. De coördinatorfunctie sprak me dus zeker aan. Aan de andere kant ben ik gehecht aan mijn team bij communicatie. En ik wilde geen onrust creëren, door te gaan solliciteren. Maar in de verre toekomst wil ik graag dichterbij huis gaan werken. Daarvoor heb ik ook andere werkervaring nodig. Dit was een mooie kans. Een uitdaging voor 6 maanden, met uitloop tot een jaar.”

Stijn reageert: “En dat heeft mij ook de mogelijkheid gegeven om nieuwe ervaringen op te doen en me verder te ontwikkelen.” Het leidinggeven is Stijn niet vreemd. Eerder deed hij dit bij planning & control en hij ondersteunde daar het managementteam. “Toen ik vorig jaar deze tijdelijke baan zag in de corona-klussenbank, heb ik gelijk gebeld.” Stijn werkt 11 jaar bij de gemeente en weet hoe de organisatie werkt. “Maar communicatie is weer een heel andere tak van sport dan planning en control”, lacht hij. Erg leuk en leerzaam.”

Match

“Al 10 jaar heb ik de ambitie om leiding te geven”, gaat Stijn verder. “‘Het zit erin, maar je gaat te hard’, zei één van mijn leidinggevenden ooit tegen mij. Dat spiegelen van coaches en teammanagers heeft mij enorm geholpen. Nog altijd ben ik hen dankbaar voor de coaching om op het goede moment de juiste stappen te zetten.”

De eerste maanden zitten erop. Stijn: “Creatief en mensgericht, dat viel me hier gelijk al op. Best spannend om niet thuis te zijn in communicatie. Aan de andere kant is dat misschien ook niet nodig. De combinatie van mijn persoonlijke interesse in mensen, het welzijn van collega’s en het professioneel structureren van zaken komen voor mij mooi samen in deze nieuwe baan. Dingen in beweging krijgen en kijken wat er moet gebeuren. Duurzaam regelen in plaats van korte termijnoplossingen. En afspraak is afspraak. Dat zit zo’n beetje in mijn DNA. Vage gesprekken zonder einde of vervolgstap zijn niet aan mij besteed. Dat gestructureerd denken en werken neem ik mee vanuit mijn vorige werkplek.”

Open en eerlijk

Stijn: “Wat het werk extra mooi maakt, is het menselijke aspect. Oog hebben voor elkaar en je kwetsbaarheid durven tonen. Authenticiteit staat daarbij voorop. Mensen leren kennen en horen wat ze zeggen. Jammer dat dit in coronatijd een stuk minder persoonlijk en lastiger is. Maar we maken er samen het beste van. En de ‘eerlijke kansengever’ uit mijn talentenscan, die kan ik volledig onderschrijven.”

Verbinden

“Heel herkenbaar die talentenscan”, gaat Nicole verder. Mijn nieuwe rol voelt ook goed. Zo’n beetje als de beste versie van mezelf kunnen zijn. Als ‘positivo’ en ‘samenbrenger’ kan ik mijn ei er volledig in kwijt. Door met zoveel verschillende mensen en afdelingen samen te werken, kan ik dit veel meer benutten. Ook de organisatie en de stad leer ik veel beter kennen. Er zijn zoveel schakels om te verbinden. Afdelingshoofden hebben geen actieve rol. Daarom bel ik hen persoonlijk. Steeds kijken wat nodig is om de juiste verbinding te laten ontstaan, dat fascineert me.”

Oplossingsgericht

Stijn: “Ik ben blij en dankbaar met deze kans en zie het als een ervaring waarin alleen te winnen is. De warmte en collegialiteit, nieuwe vaardigheden leren en de kans iets toe te voegen. Ik voel me ambassadeur voor Tilburg. Het is een grote, brede organisatie die continu in ontwikkeling is. Een werkgever die kansen biedt, als je dat zelf wilt. Dus wil je je ontwikkelen, zoek dan iemand die jou onvoorwaardelijk wil helpen. Een teammanager, coach, collega of wie dan ook.” “Helemaal mee eens”, reageert Nicole. “Mijn leidinggevende heeft met mij meegedacht, barrières weggenomen en ruimte gegeven om deze stap te kunnen zetten. Dat waardeer ik enorm.”